Wandelroutes

Wij wandelen erg graag in de bossen en het boerenlandschap, eerst jarenlang met onze honden Ella en later Marie, binnenkort weer met z'n tweetjes. Ondanks het feit dat wij al tientallen verschillende looproutes hebben verkend, zijn wij pas laat begonnen met te beschrijven wat wij er van vonden. Hieronder staan onze bevindingen. Misschien heb je er wat aan.

Overigens zijn van al deze wandelroutes kaarten te vinden in onze inmiddels bekende koffer in de woonkamer, waar nog veel meer informatie is te vinden over alles wat te doen is in de omgeving.


WANDELROUTES

Lierneux (rode route)

Startpositie: Lierneux, parkeerterrein bij de kerk in Lierneux
Afstand: 10,5 km
Duur: 2 uur
Volgteken: rode rechthoek

Route: Vanuit Lierneux loop door en langs bossen naar het zuiden en weer gterug. Je komt langs het enige dorpje in de buurt Verleumont.

Karakteristieken:
Begint lastig met een paar kilometer grove kiezelsteen die nog moesten inklinken toen wij er liepen (sept. 2009). Daarna loop je over vooral smalle, soms moeilijk begaanbare paden door bossen en langs open veld en voel je veel venijnige klimmetjes. Vervolgens is er verrassing na verrassing. Een leuke beek vergezelt jou een kilometer, ontdek je vennetjes en wandel je zelfs door een botanische tuin. Het voelt een beetje als een verborgen route.

Algemeen: leuk voor de echte wandelaar (zeker niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens).

        


Des Bornes Frontières


Startpositie: Ourthe, parkeerterrein bij de kerk in Ourthe
Afstand: 16 km
Duur volgens de kaart: 2 uur 30 minuten
Volgteken: groene kruis

Route: Vanuit Ourthe loop je langs en over de Luxemburgse grens, weer terug via Wathermal naar Ourthe.

Karakteristieken:
Leuk omdat het altijd leuk is in de Ardennen. De route is voor Ardeens begrippen niet spectaculair. Je loopt veel over onverharde paden (is minder makkelijk als het flink geregend heeft). Twee keer een flinke klim, verdere glooiingen vallen mee. Route loopt tussen de weilanden door, met kilometers lang geen huis te zien. Tweede helft voert ook door kleine bossen.

Algemeen: leuk voor beginners (niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens)


Aux Myrtilles

Startpositie: Langlire, infobord bij het kerkje (parkeren aan andere kant)
Afstand: 10,3 km
Duur volgens de kaart: 3 uur (wij liepen 2 uur 20 minuten)
Volgteken: gele rechthoek

Route: Een lieflijke route door landerijen, veengebied en bossen

Karakteristieken:
De route is uitgesproken rustig inclusief de lange weg waarmee de wandleing begint. Een heel rustige weg leidt je door een lieflijk weidegebied, waarna spannende bospaden een ander gevoel opleveren. Paden door een veengebied met lage aanplant leveren verrassingen op, zoals uitgebloeide distels die tientallen vlinders aantrekken, met name veel Kleine Vossen en Distelvlinders. De paar dorpjes zijn ook heel rustig en leuk. Niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Algemeen: begint lief, maar biedt spannende afwisseling.

           Rund um Auw (Duitsland)

Startpositie: Informatiebord (even zoeken) in het dorp Auw (via St. Vith, Schöberg, Andler, Wischeid, Auw)
Afstand: 10,5 km
Duur: 2 uur (met verkeerd lopen meegerekend)
Volgteken: nummer 6

Route: Je loopt in Duitsland, deels langs de Our en het bijbehorend kleine stuwmeertje

Karakteristieken:
Deze route is bestemd voor ervaren wandelaars die kaart kunnen lezen. De bewegwijzering is namelijk uitgesproken slecht.
De wandeling is wel heel mooi. Je wordt door een echt boerenlandschap heen geleid, af en toe langs en kort door vooral loofbossen. Je ziet sporadisch mensen of een boerderij, behalve eenmaal in een klein dorpje en in Auw. Behoorlijk geaccidenteerd, dus pak je nog wel eens een flink klimmetje mee. Kinderwagens en rolstoelen kunnen wel, maar moeten af en toe moeite doen.

Algemeen: bestemd voor gevorderde wandelaars. Is een avontuur of je de juiste route loopt. Wel een lekkere omgeving om in te lopen.

 

Rund um den See

Startpositie: Butgenbach, parkeerterrein bij camping Worricke
Afstand: 10 km
Duur volgens de kaart: 2 uur

Volgteken: gele rechthoek

Route: Je loopt om het meer van Butgenbach.

Karakteristieken:
Het mooie stuwmeer van Butgenbach met een aantal ´groene´ strandjes ga je rond over gecultiveerde wandelpaden. Het begint een beetje saai tussen de hoge bomen, maar halverwege loop je ook over houten paden over stukken moeras, langs het riviertje en uiteindelijk de stuwdam. Ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Algemeen: begint beetje saai maar is later best leuk, ook voor niet-beginners

             

 

Wandeling vanuit Recht

Startpositie: ergens in Recht, tegenover de kerk

Afstand: ongeveer 8 km
Duur volgens de kaart: 1,5 uur

Volgteken: rode liggende ruit

Route: Grote ronde door de bossen van Recht

Karakteristieken:
Het begin is goed zwaar door een lange, steile helling vanuit het dorp naar het bos, waar de helling nog eens een paar honderd meter doorgaat. Daarna komt er een stuk slecht begaandbaar gedeelte (wij liepen er nog ongemakkelijker in de sneeuw, maar kwamen op dat stuk wel 4 reetjes tegen). Pas daarna wordt het ontspannen wandelen door en langs het grote, indrukwekkende bos dat zelfs iets spiritueels met je doet.

Algemeen: zwaar, niet voor rolstoelen of kinderwagens, ook niet voor beginners.


Wandeling vanuit Hebronval

Startpositie: naast de kerk

Afstand: 10,9 km
Duur: 3 uur

Volgteken: blauw kruis

Route: Grote ronde door de weidelandschap, bossen en dorpjes

Karakteristieken:
Eerst een slecht langs een drukke weg, maar als je dat hebt doorstaan word je beloond met een mooi weidelandschap, afgewisseld door mooie paden in de bossen. Je ontmoet leuke dorpjes als Bihain, Langlire en Petit Langlire. Zelfs in de winter mooi, maar vooral in de groene jaargetijden is deze wandeling aan te bevelen. Wij liepen op een zeker punt verkeerd, kan door besneeuwde bordjes komen.

Algemeen: niet heel zwaar, maar wel lang, niet voor rolstoelen of kinderwagens.


Wandeling vanuit Chapelle St. Martin

Startpositie: onderaan de kerkheuvel

Afstand: 10,3 km (= de helft)
Duur: 3 uur (heen en terug)

Volgteken: liggende, blauwe ruit

Route: Mooi, lang pad door bossen en langs weilanden.

Karakteristieken:
Na een korte, leuke lus langs Chapelle St. Martin (zie foto's) prachtige afwisseling van verschillende soorten bos en open stukken, waar wij verwend werden met drie herten die zich uit de voeten maakten. Na anderhalf uur loop je Gouvy langs de spoorlijn binnen, waar wij tot de conclusie kwamen dat we dezelfde route terug moesten lopen. Tegenvaller, want wij hadden in al die jaren alleen nog maar wandelrondjes meegemaakt. Toch blijft het een mooie wandeling.

Algemeen: niet heel zwaar, maar wel lang (vooral omdat je dezelfde weg terug moet), niet voor rolstoelen of kinderwagens.