Tips

Jachtperiode
Van 1 augustus tot 1 januari is in heel Wallonië het jachtseizoen geopend. Dit betekent dat jagers van 17.00 uur tot 09.00 uur wild mogen schieten. Je mag daarom alleen van 9 's ochtends tot 5 uur 's avonds het bos in om te wandelen. Voor negenen en na vijven kun je beschoten worden. Niet doen dus! Overigens wordt er tot half september gejaagd door individuele jagers, terwijl daarna de groepsjachten zijn toegestaan.

Jachtdagen
In sommige bossen wordt soms georganiseerd gejaagd op zaterdagen en/of zondagen, meestal in oktober en november. Let goed op de aankondigingsbordjes aan de bomen in de bossen (met Jour du Chasse of CHASSE e.d. erop).

Honden
In heel Wallonië mogen in het bos honden niet los lopen, moeten dus aan de lijn, Daar wordt door de boswachter en jachtopzieners op gelet, al zien we ze erg weinig. Wij laten Marie altijd lekker los lopen en hebben de riem wel bij ons, voor het geval dat...

In de buurt van het barbecueveld So Bèchefa, het aangrenzende bos (met prachtige wandelroutes) en het trimparcours wordt er minder op gelet en kun je toch lekker met je hond los wandelen. Daar wordt overigens ook niet gejaagd. Heel soms verzamelen daar de jagers weleens op een zaterdag in oktober of november.

Trimparcours (Parcours Santé)
Wandel rechtsomhoog het centrum in en slag linksaf langs het kerkje. Je loopt nu zo het bos in langs de Jardin Sauvage (wilde tuin). Links loopt een 2 km lang trimparcours, net in het bos.

So Bèchefa
Achter het trimparcours ligt een grote openbare barbecue-plek, genaamd So Bèchefa. Op zondag komen daar veel Belgen recreëren. Er zijn overdekte barbecueplaatsen, zodat zelfs bij regen je hier terecht kunt. Alles is gratis te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook in onze eigen tuin barbecuen.

Wandeltochten (zie ook onder Ervaringen)
Zelfs zonder wandelkaart kun je mooie wandeltochten maken. Volg dan de borden (in de winter soms besneeuwd) waarop soms ook de duur van de wandelingen staat aangegeven. De bordjes met twee rode stippen en een driehoek zijn voor mountainbikes. In de huiskamer liggen bij de kachel o.a. wandelkaarten.

Mountainbiken
Ook kun je mountainbiketochten maken. Er staan vier mountainbikes in de nieuwe stal. Smeer de ketting even voor gebruik. In het mandje bij de haard liggen een paar routes op papier. Wat die routes betreft: volg de witte borden met de rode driehoek en twee rondjes (wieltjes) erop.

Skiën/langlaufen
In De Ardennen kunnen je langlaufen en alpineskiën. Natuurlijk alleen als er sneeuw ligt. In een gemiddelde winter ligt er 30 tot 40 dagen sneeuw, meestal genoeg om te skiën of te langlaufen. In de winter van 2011/2012 waren dat zelfs meer dan 50 dagen.

De Ardennen vormen het grootste langlaufgebied van Europa met 800 km loipes. Je kunt gewoon de bossen in natuurlijk, maar ook beginnen bij een officiële start van een loipe. Dichtstbijzijnde is Baugnez (richting Malmedy over Ligneuville), maar het kan ook goed in Samrée (richting La Roche). Kun je ook ski's huren.

Alpineskiën kun je in Le Monty (een piste) bij Ligneuville of bij La Baraque Fraiture. Bij Fraiture liggen twee pistes (lengte 600 en 800 meter). Daar kun je ook ski's/schoenen huren. Bel eerst of ze open zijn: 080-319044. Ook kan er alpine geskied worden in Ovifat (Waimes) en verschillende andere dorpen. In Ovifat moeten zelfs drie pistes liggen.

Ziekenhuis
Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Malmedy (vlak voor het centrum links) en heet de Clinique Reine Astrid. Ook in Sankt Vith is er een, maar daar zijn wij nooit geweest. De alarmnummers hier zijn 100 (ambulance en brandweer) en 101 (politie). Maar 112 werkt ook voor alledrie...

Uitgaan
Vielsalm heeft een klein museum (met vooral slijpstenen) en een kopie van de Grot van Lourdes. Bij de VVV (Maison du Tourisme) is een museumpje over de plaatselijke heksen (de belangrijkste vrouw van Vielsalm is een vriendelijke heks).

In Recht vind je een mijnmuseum onder de naam Schieferstollen (erg leuk) en in Bellevaux is een leuke bierbrouwerij, waar je op zaterdag en zondag bieren kunt proeven en een rondleiding kunt krijgen.
De Watervallen van Coo stromen op ongeveer 15 km van ons huis. In Coo is trouwens ook Plopsa Land. Op de weg naar Wanne ligt Puzzelmania (waar je binnen veel spellen hebt) met een houten labyrint en boerengolf. Ook leuk.

In Vielsalm zijn enkele aardige restaurants, maar ook in Stavelot en Malmedy kun je lekker eten. Die stadjes zijn trouwens erg gezellig. Er is nog heel veel meer in de omgeving. In de koffer in de huiskamer liggen trouwens veel folders van veel meer attracties. Onder andere van de Ost Kantons een evenementenkalender per seizoen.

Brocantes
Wij gaan zelf veel naar Brocantes (rommelmarkten). Langs de weg en bij de supermarkt wordt er reclame voor gemaakt. Onder het kopje De Omgeving staan brocantes op een rij op de dag waarop zij de laatste keer zijn gehouden. Deze brocantes beginnen meestal vroeg tot laat in de middag (bijvoorbeeld van 8.00 tot 18.00 uur) en er zijn altijd wel een broodje braadworst en een pot bier te krijgen.

Gouvy Jazz & Blues Festival
Wij zijn grote fan van dit jazz- en bluesfestival. Het is gezellig, ongedwongen, zit vol verrassingen en is niet duur. Dit driedaagse festival wordt altijd gehouden in het eerste weekeinde van augustus op de Ferme de la Madelonne in Gouvy. Klik hier om ernaar te surfen voor het eerstkomende festival.

Sterke drank/Sigaretten
Luxemburg (grens is 15 km ver, rij over Salmchateau) is vrijwel accijnsvrij, dus kun je daar erg goedkoop sterke dranken (gedistilleerd en wijnen), sigaretten en benzine kopen. Scheelt zeker een procent of 25 tot 30 procent. Direct over de grens is het winkelcentrum Knauf met benzinestation en erg veel leuke winkels, waaronder veel kledingwinkels en Delhaize met een complete whiskeystraat. (Let vooral op de Solde, de uitverkoop, in januari en juli zoals vroeger ook bij ons).

Benzine
In België is benzine duurder dan in Nederland, maar in Luxemburg (15 km van ons huis) is het veel goedkoper. Het scheelt met Nederland meestal pakweg 35 tot 40 eurocent. Let op: er zijn minder tankstations in (oost-)België. Soms is de eerstvolgende wel 80 kilometer verderop. Zorg dus dat je altijd genoeg in je tank hebt zitten.

Huisarts/kliniek
Heb je ooit een huisarts nodig? Bel dan naar mevrouw Francoise Lejeune (080-216091). Zij zit op de Rue des Chars a Boeuf 5 in Vielsalm. Daar kom je door in het dorp omhoog te rijden (langs het kerkje) en dan rechtsaf naar Vielsalm rijden. Bij de rotonde rechtdoor, dat is de Rue des Chars a Boeuf... Is zij er niet, ga dan de kliniek (op de hoek bij de rotonde) binnen. Dat is speciale kliniek. Moet je naar een echt ziekenhuis, dan is Clinique Reine Astrid in Malmedy het beste bereikbaar. Ga terug naar de grote weg (E42) en rij richting Liege naar afslag 11. Zodra je het centrum van Malmedy binnen rijdt, zie je links het ziekenhuis. 

Iets kapot/Storing aan apparatuur
Gaat apparatuur kapot? Bekijk dan de lijst van leveranciers en laat iemand komen. Factuur kan naar ons in Nederland: Apollolaan 464, NL 2324 CG Leiden. Of naar Burtonville 13, 6690 Vielsalm. Geef het even aan ons door. Maak je zelf wat kapot, vervang het dan als het redelijk is. Heb je een storing? Bel eerst even met ons of anders met een leverancier.

* Mazoutleverancier Mazout Blaise 080-217850
* Verwarmingsinstallateur John Mathen 080-215544/0476961449 (gsm)
* Electriciteit Electrabel 078-787800 (storingen) 078-787878 (algemeen)
* Bank BBL/ING Vielsalm 080-291040
* Dakbedekker/timmerman Olivier Bailly 080-214594
* Huisarts: Francoise Lejeune, Rue de Cras a Boeuf 5, Vielsalm 080-216091
*Of vraag het onze boer Jean-Jacques