In Het Huis

Je komt via de zondagse ingang (wij noemen dat ook wel gewoon de voordeur) binnen in de hal en loopt linksaf door de deur de eetkeuken in. Ga rechtdoor en je komt in de huiskamer.

Teruglopend door de eetkeuken kom je links aanhoudend in de kleine keuken waar gekookt wordt.Weer linksaf (let op je hoofd): je staat in de klompenkamer, waar ook de ingang van de badkamer is.

In de klompenkamer is ook de doordeweekse voordeur (let op je hoofd). Hierdoor moest de boer vroeger naar binnen als hij van het land kwam. Zijn klompen/laarzen zette hij in deze kamer, douchte zich en meldde zich schoon bij de boerin die het dampende avondeten had klaarstaan. Op zondag mocht de boer in zijn zondagse pak de voordeur gebruiken.

Loop terug naar de keuken. Naast het raam zit nog een deur. Dit is ingang naar de kelder (let op je hoofd). In het halletje is de trap naar boven (let op je hoofd). Je komt in slaapkamer 2, maar er zijn er vier achter elkaar liggend. Zij staan in directe verbinding met elkaar en hebben geen andere uitgang. Dat komt veel voor in de Ardennen. Kamers achter elkaar zonder gang heet een affiliade.

Even terug naar de huiskamer. Daar staan ook spullen die wij hebben gekocht op brocantes (rommelmarkten) die in Wallonië veel worden gehouden. Vinden wij leuk.