Het Weer

De Ardennen zijn een uitloper van de Eiffel en mogen heuvels genoemd worden. In Nederland zouden we ze al gauw bergen noemen, maar het zijn echt heuvels die op sommige plekken bijna 700 meter hoog zijn. Burtonville ligt op 500 meter.

Die heuvels zorgen voor een net iets grilliger klimaat dan wij in Nederland hebben. Altijd net iets warmer in de zomer en net iets koeler in de winter. En met name op de "berg" waar wij zitten, merken wij dat het vaak weer net iets anders is.

Sneeuw
Zo is de neerslag in de winter hier vaak sneeuw, wanneer het in Nederland regen is. Per winter ligt er gemiddeld een dag of 40 sneeuw, voor Nederlandse begrippen serieuze sneeuw (vanaf pakweg 15 cm dik).

In de zomer kan het goed warm zijn, soms zelfs weken achter elkaar. Al kan het natuurlijk ook regenen, al is dat gevoelsmatig niet meer dan in Nederland.

Mist
Alle jaargetijden zijn prachtig, ook de lente en de herfst met weer dat daar typisch voor is. In alle seizoenen kan het ook flink misten. Dat wil zeggen, dan hangt er gewoon een wolk over ons plekje heen. Het is het weerbeeld dat veel mensen in hun hoofd hebben als zij aan de Ardennen denken. Is niet het juiste beeld dat het hier altijd zou misten.

Wil je zien hoe het weer nu is en zelfs via de webcam kijken of er sneeuw ligt? Kijk dan op: www.wirtzfeld.be. Op deze site staat het weer in Wirtzfeld dat pakweg 30 kilometer bij ons vandaan ligt.