Het Dorp

Burtonville is een dorp met 80 inwoners en 35 huizen. Het is een onderdeel van de gemeente Vielsalm dat drie kilometer verderop in het dal ligt. Vielsalm is in oppervlakte een van de grootste gemeenten van België.

Dit Ardennengebied heet De Hoge Ardennen (Hautes Ardennes). Burtonville ligt op 500 meter hoogte, onze boerderij dus ook, de bossen eromheen liggen nog eens 100 meter hoger. Een boswandeling begint dus altijd met een stukje klimmen. Honden mogen in het bos niet onaangelijnd rondlopen. Er zijn plekjes waar het wel kan. Meestal doen wij dat wel, maar houden we in de gaten of er niet toevallig iemand aan komt (boswachter ofzo).

Uit de boerderij naar rechts (omhoog) ligt het oude centrum van Burtonville met de oudste huizen (meer dan 300 jaar oud) en een klein kerkje dat alleen nog met Kerstmis en voor huwelijken en begrafenissen wordt gebruikt.

Onze boerderij heeft een datering. Rechts, halfhoog op de oude voorgevel staat AN 1779 NO geschreven, waarbij de zevens omgekeerd zijn geschreven. Dat is waarschijnlijk de datum van een uitbreiding, want al rond 1670 woonde de familie Renard er met twee gezinnen. De aanpalende gebouwen zijn van latere datum. Overigens is de ouderdom van het gebouw de reden waarom veel deuren zo laag zijn. In de zeventiende eeuw waren de mensen een stuk kleiner dan nu. Aan de deuren af te meten, moet dan gemiddeld wel 20 centimeter geweest zijn.

In het centrum stond de table d'hôte d'Canneberg, waar zeven appartementen in zijn gebouwd. Hier zou volgens de overleveringen Jacques Brel, de beroemdste Belgische zanger ooit, regelmatig vakantie hebben doorgebracht. Het was destijds het huis van de vader van een vriend van hem.
                  

 

Naar Carrefour (supermarkt) ga je door rechts door het centrum te rijden, de weg 4 kilometer lang te volgen. Je komt dan door het dorp Neuville. Aan het einde van de weg (Rue de Bouvière) rij je automatisch Vielsalm in. Aan het einde van de straat links voor je staat de Carrefour Supermarkt, met de videotheek, bakker, sigarenmagazijn (heeft geen kranten, alleen de Telegraaf) en kroegje ernaast.

In Vielsalm is een stationnetje, dat langs de spoorlijn Luik-Luxemburg ligt. Regelmatig vertrekt er een trein naar Luik en daar vandaan naar Amsterdam. De VVV (Maison du Tourisme) in welk gebouw ook een museumpje zit, is vlakbij het stationnetje (la gare de NSFB). Tegenover de VVV is een sigarenmagazijn waar soms wel Nederlandse kranten (De Volkskrant, NRC en AD) te koop zijn.

Stukje Historie
Burtonville en omgeving vormden tijdens het Ardennenoffensief (16 december 1944 tot 15 januari 1945) het hete centrum van de ergste gevechten tussen Duitsers en Amerikanen. Rond Poteau was de langste tankslag die het Amerikaanse leger tot op de dag van vandaag heeft geleverd. Hij duurde vijf dagen achtereen. In dit stukje Ardennen vochten 25.000 Amerikanen met minstens zoveel Duitsers. Om Burtonville werd hevig strijd geleverd door de 75e divisie van the US Army. In het dorp sneuvelden 28 Amerikaanse soldaten. In Burtonville-haute staat een huis, waarvan de binnenplaats en de weg zijn gescheiden door een muur met een toegangspoort. Hier was tijdens het Ardennenoffensief een Amerikaans veldhospitaal ingericht. Sinds 2007 staat er een herdenkingsmonument waarop de 10 gesneuvelde dorpelingen staan vermeld.